Magyarország-Szerbia IPA HUSRB/1203/214/025

A programismertető letölthető ide kattintva.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló „Újvidék-Szeged közötti határon túli együttműködés új harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer vegyületek vizsgálatára” című projekt 2013. március elsején a Szerves Kémiai Analitikai Szakértői Osztály Szegedi Kábítószer-vizsgáló Laboratórium és a szerb Nemzeti Bűnügyi Szakértői Központ Újvidéki Regionális Részlegének részvételével elindult. A két partnerintézmény közreműködésével megvalósuló projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon a szervezett kábítószerrel történő visszaélés megelőzéséhez és a szerb-magyar határmenti biztonság megerősítéséhez.

Az együttműködési program részletei itt találhatóak.


2013. június 28.

Újvidéken került megrendezésre az "Újvidék-Szeged közötti határon túli együttműködés új harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer vegyületek vizsgálatára" című projekt nyitó konferenciája.

A nyitóeseményről készült beszámoló, képek itt találhatóak.


2013. július 29. - 2013. október 02.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Harmadik Pályázati Felhívása keretében támogatott projektben ezidáig három továbbképzés és két projektértekezlet megtartására került sor. Az eseményekről készült útijelentések, összefoglalók az alábbiakban olvashatóak:


2013. november 01. - 2014. február 28.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Harmadik Pályázati Felhívása keretében támogatott projektben a Szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumba az analitikai készülékek (FT-IR, GC-MS, HPLC, rotációs vákuumbepárló rendszer) leszállításra kerültek. A szakemberek elvégezték a műszerek teljes körű telepítését, üzembe helyezését, tesztelését, majd a készülékek működtetéséhez szükséges adminisztrátori és felhasználói oktatásban részesítették a laboratórium dolgozóit. A beszerzett készülékekkel kapcsolatos kísérleti munkálatok elindultak.

A műszerbeszerzéssel kapcsolatos részletes információ itt található.


2014. március 25.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program céljairól, várható eredményeiről az M1 televízió riportot közvetített, amely ezen a linken található 12. részben tekinthető meg.


2014. június 23.

Elkészült a Novi Sad - Szeged határon átnyúló projekt keretében vizsgált új pszichoaktív anyagok, kábítószerek és egyéb vegyületek analitikai eredményeinek adatbázisa.

Vékonyréteg-kromatográfiás eredmények, előhívó reagensek és színreakciók adatbázisa
Excel fájl – 1. munkalap: Vékonyréteg-kromatográfiás rendszerek és retenciós adatok
Excel fájl – 2. munkalap: Előhívó reagensek és színreakciók eredményei
A legfrissebb változat letöltése

Tömegspektrum adatbázis
A tömegspektrumok adatbázisát tartalmazó spektrumkönyvtár Agilent formátumban tölthető le.
A tömegspektrum könyvtár mappája .ZIP tömörített mappában található. A tömegspektrum könyvtár használatához töltse le a .ZIP fájlt, és a benne található .L kiterjesztésű mappát csomagolja ki a tömegspektrum könyvtárak mappájába (alapértelmezésben: C:\DATABASE). A tömegspektrum könyvtár MSDChemStation vagy azzal kompatibilis programmal használható.
A legfrissebb változat letöltése

Infravörös spektrumok adatbázisa
Az infravörös spektrumok adatbázisa a legtöbb infravörös spektroszkópiai kiértékelő program által használható .JDX fájlok gyűjteményeként érhető el. A fájlok .ZIP tömörített mappában találhatók.
Az infravörös spektrumok használatához töltse le a .ZIP fájlt, és a benne található fájlokat csomagolja ki az értékelő program mérési eredményeket tartalmazó mappájába. A fájlok a JCAMP DX adatformátumot (.DX, .JDX) támogató szoftverekkel megnyitható, a spektrumok a keresési könyvtárba felvehetők.
A legfrissebb változat letöltése

Figyelmeztetés:
Annak ellenére, hogy az adatbázisban közölt adatok pontosságáért a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet mindent megtesz, nem zárható ki, hogy az adatbázisok adatátvitelből vagy gépelési hibából adódóan helytelen adatot tartalmaznak. A közölt adatok az érintett vegyületek azonosításához csak tájékoztató jellegű információként használhatók fel, az egyes komponensek azonosításához minden esetben ajánlott a megfelelő referenciaanyagok használata.

Az adatbázis az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. Az adatbázis tartalmáért teljes mértékben a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.


2014. március 1. - 2014. június 30.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló "Újvidék-Szeged közötti határon túli együttműködés új harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer vegyületek vizsgálatára" című projekt IV. riportálási időszakában megvalósult eseményekről ezen a linken olvasható összefoglaló.


2014. augusztus 27.

Újvidéken került megrendezésre az "Újvidék-Szeged közötti határon túli együttműködés új harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer vegyületek vizsgálatára" című projekt záró konferenciája.

A záróeseményről készült beszámoló, képek itt találhatóak.


2014. augusztus 28.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Harmadik Pályázati Felhívása keretében támogatott projekt keretében, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet és a szerb Nemzeti Bűnügyi Szakértői Központjának Újvidéki Regionális Részlege „Új pszichoakítv anyagok” című workshopjának kivitelezésére került sor 2014. augusztus 22-én Újvidéken és augusztus 28-án Szegeden.

Az augusztus 28-ai workshopról készült beszámoló, képek itt találhatóak.


2014. július 01. - 2014. augusztus 31.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló "Újvidék-Szeged közötti határon túli együttműködés új harmonizált módszerek kifejlesztésében valamint közös adatbázis létrehozásában a tervezett kábítószer vegyületek vizsgálatára" című projekt V. riportálási időszakában megvalósult eseményekről ezen a linken olvasható összefoglaló.