ENFSI

Az Európai Bűnügyi Szakértői Intézetek Hálózata (European Network of Forensic Science Institutes) 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy fejlessze a kölcsönös információcserét a bűnügyi szakértői tudományterületeken. Ez, mint ahogyan a bűnügyi szakértés minőségének európai fejlesztése is, a szervezet egyik legfontosabb feladata.

A minőségirányítás, kutatás-fejlesztés és oktatás általános kérdésen túl a szakértői területekkel 17 különböző munkacsoport foglalkozik. A munkacsoportok szakértői szakmai segédletek, legjobb gyakorlatot leíró kézikönyvek és jártassági vizsgálatok készítésével évről évre fejlesztik és egységesítik az európai bűnügyi szakértői tevékenységet. Mindezen túl az ENFSI az Európai Unió kizárólagos bűnügyi szakértői szakmai szervezete, melyben 37 ország 69 tagintézete képviselteti magát.  

Hazánk ENFSI-ben vállat szerepe 2000-ben a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) tagságával kezdődött. Az Intézet az évek alatt mind több és több szakértő munkacsoport tevékenységébe kapcsolódott be. 2012-re a BSZKI minden szakterülete képviseltette magát a megfelelő szakmai munkacsoportban. 2012 óta a szervezet éves közgyűlésein aktív részvétellel a vezetői szint is képviselteti magát.
Ez az egyre határozottabb és markánsabb nemzetközi szerepvállalás 2017. január 1. után az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek (ISZKI) és a BSZKI összevonása után az NSZKK képviseletével hasonlóképpen folytatódott.

A 2017. évi, Berlinben megtartott ENFSI közgyűlés a 2018-ban megrendezésre kerülő éves konferencia szervezési jogát titkos szavazással 61-39% arányban az NSZKK-nak adta.


Az ENFSI honlapja:                  

 www.enfsi.eu